Vrouwelijke Hormonen

Een van de grote mysteries van ons lichaam, hormonen, zijn verantwoordelijk voor veel meer dan we ze toeschrijven (of de schuld geven!). We hebben allemaal gehoord dat ze belangrijk zijn, we kennen misschien een paar van de hormonen die ons beïnvloeden, maar vaak weten we niet precies wat ze doen of hoe ze onze gezondheid en welzijn beïnvloeden. Hormonen zijn de boodschappers van het lichaam, geproduceerd in het endocriene systeem. Ze worden afgescheiden in het bloed en dragen essentiële informatie over naar organen en weefsels. Simpel gezegd, als de hormonen uit balans zijn, ben jij dat ook. Laten we nu wat meer leren over wat deze vrouwelijke hormonen zijn en hoe ze je geest en lichaam beïnvloeden.

Oestrogeen

Het primaire vrouwelijke hormoon, oestrogeen, wordt voornamelijk in de eierstokken geproduceerd. Het is verantwoordelijk voor functies zoals ovulatie, menstruatie, borstontwikkeling en het verhogen van de bot- en kraakbeendichtheid.

In de hersenen verhoogt het de functie van neurotransmitters die slaap, stemming, geheugen, libido en cognitieve factoren zoals leren en aandachtsspanne beïnvloeden. Aan de andere kant vermindert het de pijnperceptie, behoudt het botmassa en verhoogt het HDL - het goede cholesterol.

Een teveel aan oestrogeen kan depressie, gewichtstoename, hoofdpijn, een laag libido, angst, slaapproblemen en menstruatieproblemen veroorzaken. Te weinig ervan kan verantwoordelijk zijn voor menstruatieproblemen, vruchtbaarheidsproblemen en stemmingsstoornissen.

Progesteron

Net als oestrogeen wordt progesteron voornamelijk geassocieerd met het vrouwelijke voortplantingsorgaan. Het helpt de baarmoeder voor te bereiden op zwangerschap en helpt menstruatiecycli te stabiliseren. Niveaus van dit hormoon beïnvloeden hoe regelmatig je menstruaties zijn, je stemming en slaapcyclus.

Lage progesteronniveaus kunnen leiden tot zware of onregelmatige menstruatieperioden en vruchtbaarheidsproblemen. Als de progesteronniveaus tijdens de zwangerschap dalen - wat betekent dat je baarmoeder niet goed genoeg is voorbereid op het ei - kan dit leiden tot vroegtijdige arbeid of een miskraam. Een tekort aan progesteron kan vaginale droogheid, depressie, slapeloosheid, gistinfecties, haaruitval en meer veroorzaken.

Testosteron

Voornamelijk een mannelijk hormoon, het beïnvloedt ook de gezondheid van vrouwen en is een van de belangrijkste androgenen (typen mannelijke voortplantingshormonen) die in het lichaam aanwezig zijn. Dit hormoon draagt bij aan het libido, de vetverdeling, spiersterkte, botmassa en de productie van rode bloedcellen bij zowel mannen als vrouwen.

Vrouwen die te veel testosteron hebben, kunnen last hebben van dunner wordend haar op hun hoofd, overtollig lichaamshaar, gezichtshaar, acne, meer lichaamsvet, een laag libido en kleinere borsten. Te veel testosteron kan ook leiden tot onregelmatige menstruaties en bijdragen aan vruchtbaarheidsproblemen.

Humaan Choriongonadotrofine (HCG)

Ook bekend als het zwangerschapshormoon, HCG is nog een ander hormoon dat van nature bij vrouwen wordt geproduceerd. Het wordt door de placenta geproduceerd tijdens de zwangerschap en wordt ongeveer 10 tot 11 dagen na de conceptie (wanneer een sperma een ei bevrucht) in de urine of het bloed gevonden. Het testen op HCG in bloed of urine is een manier om te bepalen of je zwanger bent! Ze beïnvloeden ook je stemming tijdens deze tijd door je prikkelbaar, rusteloos of angstig te maken.

Follikelstimuler

end Hormoon (FSH)

Het follikelstimulerend hormoon wordt geproduceerd door de hypofyse, bij zowel mannen als vrouwen, en reguleert de functies van zowel de eierstokken als de testikels. Het speelt een belangrijke rol in de seksuele ontwikkeling en functie.

FSH helpt de menstruatiecyclus bij vrouwen te beheersen en stimuleert de groei van eieren in de eierstokken. Gedurende de menstruatiecyclus veranderen de FSH-niveaus en het is het hoogst tijdens de ovulatie. Gebrek aan of lage niveaus ervan kunnen leiden tot verlies van vruchtbaarheid en slechte ovariële functies.

Luteïniserend Hormoon (LH)

Vrijgegeven in de hypofyse, heeft LH verschillende rollen in de twee helften van de menstruatiecyclus. In weken 1-2 van de cyclus stimuleert het de ovariumfollikels om het vrouwelijke geslachtshormoon, oestradiol, te produceren. Rond dag 14 van de cyclus veroorzaakt een piek in luteïniserende hormoonniveaus dat de ovariumfollikel barst en een rijpe oöcyt (ei) uit de eierstok vrijgeeft, een proces dat ovulatie wordt genoemd. Als een vrouw zwanger wordt, ondersteunt LH ook de vroege stadia van de zwangerschap.

Hoge niveaus van LH kunnen resulteren in PCOS en lage niveaus kunnen onregelmatige perioden of moeilijkheden bij de ovulatie veroorzaken.

Prolactine

Een ander product van de hypofyse, prolactine's belangrijkste taken zijn het reguleren van de eivrijgave en het stimuleren van de productie van moedermelk bij nieuwe moeders.

Hoewel zeldzaam zonder zwangerschap, kunnen hoge niveaus van prolactine het libido verminderen en zelfs menopauze-achtige symptomen veroorzaken. Na de bevalling kunnen normale niveaus je helpen sneller gewicht te verliezen.

Naast deze zijn er andere hormonen die je lichaam en geest beïnvloeden, zoals cortisol, Dehydroepiandrosteron (DHEA), adrenaline en meer. Een snel gesprek met een dokter of onderzoek op het internet kan je helpen meer over jezelf te ontdekken!